Pastery

Pastery rozdělujeme podle typu, teplot a výdrží na pasterační teplotě, ohřívacího a chladícího media, provedení pasterační stanice, zpracovávaných produktů nebo podle úrovně regulace.

Pastery – tepelné ošetření produktů

Zajištění zdravotní nezávadnosti produktu a zvýšení trvanlivosti suroviny v potravinářském průmyslu především v mlékárenství a pivovarnictví.

Vyrábíme hrncové pastery pro dávkovou pasteraci i deskové průtočné pastery pro kontinuální pasteraci.

Pastery se vyrábí dle konkrétního požadavku a zadaných parametrů zákazníka. Pasterované produkty: mléko, smetana, syrovátka, podmáslí, mléčné speciality - jogurtové směs atd., zmrzlina, pivo, štávy, cukerné roztoky, vaječná melanž, žloutek a bílek. Rozměry a dispozice jsou přizpůsobeny možnostem zákazníka.

Průtočné pastery mléka

průtok 400 až 20.000 l/h
vstupní teplota produktu 4 až 35°C
pasterační teplota 72 až 95°C
výdrž na pasterační teplotě 16s až 3min
výstupní teplota produktu 5 až 47°C
zdroj tepla pára / el. energie (topné tyče)
zdroj chlazení ledová voda 1°C

Průtočné pastery smetany

průtok 1.000 až 5.000 l/h
vstupní teplota produktu 4 až 60°C
pasterační teplota 95 až 105°C
výdrž na pasterační teplotě 30s
výstupní teplota produktu 5 až 47°C
zdroj tepla pára / el. energie (topné tyče)
zdroj chlazení ledová voda 1°C

Průtočné pastery piva

průtok 500 až 20.000 l/h
vstupní teplota produktu 4 až 6°C
pasterační teplota 65 až 80°C
výdrž na pasterační teplotě 30s
výstupní teplota produktu 4 až 6°C
zdroj tepla pára / el. energie (topné tyče)
zdroj chlazení ledová voda 1°C

Provedení pasterů dělíme dle:

  1. Dispoziční provedení:
    • na rámu – zařízení je sestaveno v TENEZu,
    • bez rámu – zařízení je montováno u zákazníka.
  2. Zdroje ohřevu:
    • pára,
    • el. energie – topné tyče.
  3. Výstupu produktu:
    • s dohřevem,
    • s chlazením,
    • kombinace dohřevu a chlazení.
  4. Čištění:
    • vlastní čištění z nádržky,
    • čištěno z centrální CIP stanice.
  • Zajištění zdravotní nezávadnosti produktů.
  • Zvýšení trvanlivosti suroviny.

Pasterace mléka:

  • dlouhá nízká - 61,6°C po dobu 30 minut,
  • šetrná krátkodobá - 71,5- 74°C po dobu 15-40 sekund,
  • vysoká mžiková - 85°C po dobu 1-5 sekund,
  • legislativní 72°C po dobu 15 sekund.

Pasterace smetany:

  • nad 90 °C několik sekund.

Pasterace piva:

  • tzv. blesková pasterace - 72 °C po dobu 30 až 60 sekund.

Pasterace vajec:

  • bílek – 56-57°C (max. 62°C),
  • žloutek – 60-68°C,
  • melanž – 60-68°C po dobu 2,5min.

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Pastery – tepelné ošetření produktů

Máte zájem o bližší informace? Napište nám.

Položky označené hvězdičkou (*) je nutné vyplnit.

Soubory ke stažení v elektronické podobě:


Kontakt

Martin Kočí
+420 569 551 475

Technik

Martin Pavlas
+420 569 551 640